Публікації

Ми у вирі трагічного сьогодення.

9_Ukr_segodennia - копия_1Сьогодні психологічне здоров’я громадян викликає неабияке занепокоєння. Стресові ситуації, які вже довготривалий час накопичуються, негативно впливають на самопочуття людей. На сьогоднішній день порушується одна із основних потреб людини, згідно з А. Маслоу, потреба у безпеці, стабільності. Вона, фактично прирівнюється, до таких потреб, як необхідність їсти і пити. Основні фізіологічні потреби, без яких людина жити не може. Людям самим треба вживати заходів, щоб стабілізувати себе у такий складний час і пам’ятати основні рекомендації: Війна триває на всіх фронтах, зокрема, на рівні людських душ. Усенародна ненависть до однієї особи, яка спричинила військові протистояння на сході України, щоденні втрати і численні каліцтва не минають безслідно.  Якщо там на Сході країни  сьогодні гинуть і зовсім незнайомі люди, а також наші побратими,  рідні,а інші змушені втікати з окупованих територій,  залишившись без засобів до існування,  ми однаково хвилюємося, співпереживаємо і не можемо бути осторонь цього.

Наше суспільство перебуває в гострій психологічній травмі. З одного боку травма,  з іншого – щоденна нова порція негативних емоцій. І це спричинює емоційну тривожність кожної людини. І вже навіть те позитивне, що відбувається в житті, сприймаємо у негативному ракурсі. Ефект від щасливих митей життя сьогодні  знижений. Гостра психологічна травма, посттравматичний синдром, депресивні стани, порушення сну й панічні атаки, різного роду неврози. А ще – флеш-бек: це картинки – спогади, спалахи перед очима, які тривають якусь мить, за яку людина знову і знову переживає ті події, наче в реальності. Це той багаж з яким повертаються із зони АТО і з цим  нам усім якось потрібно жити і справлятися з допомогою фахівців: психологів, психотерапевтів, психіатрів, священників, капеланів, волонтерів. Ми всі народились не для війни, ми жили в мирі і навіть ніколи не замислювались, що таке можливе в нашій мирній країні. В такий важкий час не лишнім буде піти до психолога.  Чому до психолога? Потреба висловитись, десь проговорити ситуацію, просто отримати підтримку.

Ось декілька порад, як справлятися з усіма негараздами в теперішніх умовах.

1. Страх – це нормальна реакція організму на загрозу. Коли поряд війна, всі бояться. Інша справа, як поводитися зі своїм страхом. Кожен вибирає свій шлях. Хтось «пропускає» цей страх через себе і внутрішньо заспокоюється, хтось від нього «відмахується», зберігаючи внутрішню напругу. Але, треба зрозуміти, що від постійних думок про війну, там, в зоні АТО, нічого не зміниться, а ваша психіка постраждає досить сильно.

2. Потрібно вирішити для себе, чим ви можете допомогти військовим реально  і зробити це, а не тільки думати і говорити про це постійно. Після того, як ви зробите реальні дії, вам, навіть, психологічно стане легше. Адже, ви щось зробили для того аби війна припинилася.

3. Варто максимально обмежити стресогенні фактори. Відмовитися від частого перегляду телевізійних новин, пошуків у соцмережах та інтернет сторінках «гарячих» подій. Доцільно пам’ятати, що є багато людей, котрі спеціально роблять провокаційні матеріали, картинки розміщуючи їх у інтернеті. Це маніпуляції, розраховані на доведення людей до психічних зривів. Себе треба берегти.  Не слід відмовлятись від новин повністю. Варто обрати лише 2-3 джерела, яким довіряєте. Але дивитись їх не щодня, а один раз на тиждень, і бажано, аби це були підсумки (тижневі огляди). Тобто повинне бути контрольоване вживання новин. Інакше скоро може з’явитись діагноз «Психічно здоровий. Новинна інтоксикація». Потрібна госпіталізація – життя без телебачення та доступу в Інтернет.

4. Учіться жити в ситуації «тут і тепер». Не задумуйтеся про надто далеке майбутнє й не плачте постійно над минулим. Просто радійте кожній прожитій хвилині й насолоджуйтеся нею зараз.

5. Учіться знаходити позитивні моменти у тій ситуації, що склалася.

6. Намагайтеся переключати увагу на інші види діяльності, не пов’язані із політикою, особливо якщо вони улюблені. Спорт, рукоділля, надвірні роботи.

7. Більше часу бувайте на вулиці на свіжому повітрі.

8. Варто уникати розмов на політичні теми, особливо із людьми, як не поділяють вашої точки зору. Це допоможе уникнути стресового конфлікту.

9. Приділяйте більше уваги спілкуванню з рідними, близькими, дітьми.

10. Саме позитивні емоції дають віру, а там де є віра і впевненість – нація – нездоланна.

Тіло лікують медики, а душу психологи. Я, Оксана Крутоголова,  психолог -консультант Центру «Щаслива сім»я»  трішки напишу про Психологічну кризову службу, що діє в місті Івано-Франківську,  волонтером якої я являюся.

Асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій. (Психологічна Кризова Служба) Івано-Франківськ.

Напрями роботи:
• Супроводження сімей загиблих
• Психологічна робота з пораненими
• Психологічна робота з учасниками бойових дій та їх сім’ями
Якщо Вам потрібна допомога, або якщо ви хочете долучитися до нашої роботи, телефонуйте 066 451 22 00. Деталі на сторінках у фейсбук за посиланням:  www.facebook.com/groups/507858975983271/. ДОПОМОГА НАДАЄТЬСЯ БЕЗОПЛАТНО.

Спеціалісти ЦЕНТРУ ПСИХОЛОГІЧНИХ  ПОСЛУГ БЕЗКОШТОВНО ПРАЦЮЮТЬ З ПОСТРАЖДАЛИМИ ВНАСЛІДОК АТО, З РОДИНАМИ ЗАГИБЛИХ, ТА УЧАСНИКАМИ МАЙДАНУ. ЗВЕРТАЙТЕСЯ ЗА БЕЗКОШТОВНОЮ ПСИХОЛОГІЧНОЮ ДОПОМОГОЮ У МІСТІ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ, ЗА АДРЕСОЮ ВУЛ. СІЧОВИХ СТРІЛЬЦІВ 15, АБО  ЗА НОМЕРОМ – 0962336651.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Enter Captcha Here : *

Reload Image