Публікації

Безкоштовна допомога психолога в Івано – Франківську. Посттравматичний стресовий розлад.

події майВід подій, які тривали впродовж цих трьох місяців і тривають  ще й досі  постраждало тисячі українських сімей – це глибоко зачепило їх дітей і родичів, кожного громадянина. Суспільство пережило різні жахіття,  що позначилося на емоційному стані (загострення негативних почуттів, підвищення рівня  агресії). Розстріл  людей  на Майдані,  воєнні дії на Сході країни – це дуже тяжкий психологічний досвід. Всі ці події, що відбуваються – це психотравмуючі події. Саме тому тепер багато говорять про так званий посттравматичний синдром. Правильно його називати “посттравматичний стресовий розлад”. ПТСР Посттравматичний стресовий розлад розвивається не одразу. Протягом першого місяця після психотравмуючої події розвивається гострий стресовий розлад.  Якщо симптоми тривають більше місяця, то можна говорити про посттравматичний стресовий розлад. Щоб його діагностувати, треба звернути увагу на важливий симптом. Людині постійно згадується подія, що її травмувала. Вона ніби “стоїть перед очима”, можуть також повертатися відчуття. Про неї можуть нагадувати і різні побутові обставини. Також це може проявитись у формі нічних кошмарів. Тобто людину переслідують спогади. І людина постійно знову і знову переживає згадане – зі страхом, з болем, з жалем. Є також інші симптоми – порушення пам’яті, постійне напруження, пришвидшене серцебиття, постійне відчуття тривоги. Багато людей із цими симптомами не  зможуть впоратися  самостійно. Тому краще звернутися до психолога чи психотерапевта. В місті  ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ ПСИХОЛОГИ Центру психологічних послуг «Щаслива сім»я» надають БЕЗКОШТОВНУ ПСИХОЛОГІЧНУ  ДОПОМОГУ  УЧАСНИКАМ ВОЄННИХ ДІЙ ТА ЧЛЕНАМ ЇХНІХ СІМЕЙ, А ТАКОЖ ВСІМ ХТО ПОСТРАЖДАВ ВНАСЛІДОК АТО.

Перш за все, людям, які були очевидцями подій на Майдані, чи втратили близьких і рідних  потрібне відчуття безпеки. Вони потребують уваги, тепла, більше обіймів і підтримки рідних. Їм потрібне відчуття, що життя відновлюється, що жахіття залишаються позаду, а поруч є добрі люди, і що попереду – гарне майбутнє.  Цим людям потрібна підтримка в їхньому бажанні чи небажанні згадувати про ті події. Доречно дозволити цим людям виговоритися про пережите. І навпаки – якщо людина про ці події не хоче згадувати, то людину потрібно максимально дистанціювати. Головне завдання психолога – це максимально стабілізувати психоемоційний стан людини та повернути його до норми.  Важливо пояснити, що наявні симптоми – це нормальна реакція на ненормальні події, і що з часом людина зцілиться сама. Основний метод лікування посттравматичного стресового розладу – психотерапія.

«Є два види психотерапії, що рекомендовані Це травмофокусована когнітивна поведінкова терапія і метод десенсибілізації психотравми з допомогою рухів очей»  (Посилання- http://life.pravda.com.ua).

Якщо вжити метафору, то ці події залишили рану в душі, а спеціалізована допомога цю травму допоможе загоїти, заархівувати ці події в пам’ять, щоб вони не викликали більше болючих емоцій.   Але, перш за все, людям тепер потрібна підтримка та розуміння. Ім потрібно повернути   відчуття того,  що життя триває. Психіка людей влаштована дуже по-різному. Різний запас міцності. Так чи інакше, кожен з українців пережив гострий соціогенний стрес, але ця гостра фаза вже позаду.  Реакції людей від агресії до глибокого суму, і всі вони є абсолютно нормальними у нашій ситуації. Саме такою має бути реакція нормальної живої людини на ненормальну ситуацію.

Скоріше і з меншими травмами вийдуть з цих станів ті, хто мав можливість безпосередньо в ході подій висловити свої екстремальні емоції, обговорити з друзями, реконструювати в уяві те, що сталося.  Дійсно небезпечною є реакція закам’яніння, замороженості, закритості почуттів, небажання їх обговорювати. Тут нам, українцям, якось легше, бо ми достатньо товариська спільнота, і є комунікативний зв’язок між людьми.

Тому сьогодні уваги потребують саме ті люди, які не говорять про свої нестерпні почуття. З оцим закам’янілим станом допомогти людям не так- то й просто.  І не звертатися в цьому випадку до спеціалістів – лікарів і психологів – означає сильно ризикувати в подальшому.

Основним проявом  посттравматичного стресового розладу є такі критерії:

1) Особа, яка знаходилася під впливом травмуючої події.

а) особа була учасником, свідком події, яка включає смерть чи загрозу смерті,  загрозу серйозних ушкоджень, чи загрозу фізичної цільності інших людей (або власної);

б)  реакція особи включає сильний страх.

2) Постійне повернення людини до переживань, пов’язаних з травмуючою подією:

– нав’язливі спогади постійно повторюються, викликають неприємні емоційні переживання  про пережите;

– сни і нічні кошмари, пов’язані з психотравмуючою подією постійно повторюються у даної особи;

– періодично відбуваються спалахи негативних емоційних станів, які спровоковані подіями, що асоціюються з обставинами “травмуючої події”;

3) Стійке прагнення людини уникати всього, що хоча б опосередковано може нагадувати їй про травму, або блокування емоційних реакцій.

Таке уникнення чи блокування визначається за наявністю трьох (і більше) особливостей, які перераховані нижче:

1) прагнення уникати будь-яких думок, ситуацій, розмов, пов’язаних з травмою;

2) зусилля особи спрямовані на уникнення місця, людей чи дій, які сприяють спогадам про  травму;

3) нездатність відтворити в пам’яті основні, важливі елементи травмуючої ситуації (психогенна амнезія);

4) помітна втрата колишніх інтересів і захоплень;

5) відчуття відчуженості з формуванням своєрідного відсторонення від навколишнього реального світу;

6) помітне зниження позитивних емоційних переживань (нездатність наприклад, до почуття любові);

7) почуття відсутності перспективи, невпевненості в майбутньому (наприклад, відсутність очікувань з приводу кар’єри, одруження, дітей,  чи побажання довгого життя).

4) Прояви підвищеної збудливості у даної особи, які були відсутні до травми. Визначаються за наявністю двох і більше симптомів:

1) важкість із засипанням чи поганий сон (раннє пробудження);

2) дратівливість чи спалахи гніву;

3) труднощі із зосередженістю уваги;

4) підвищений рівень настороженості, стан постійного очікування загрози;

5) гіпертрофована реакція переляку.

            5) Довготривалість протікання розладу (симптоми в критеріях 2,3,4 виникають протягом 6-ти місяців).

            6) Посттравматичний  розлад викликає клінічно важкий емоційний стан чи порушення в соціальній, професійній чи інших важливих сферах життєдіяльності.

У людей, які пережили надзвичайні ситуації, змінюється якість життя в цілому і окремих його параметрів.  Це впливає певним чином і на стосунки з близькими.

Особи з пост травматичним стресовим розладом часто переживають вторинну травматизацію, яка виникає в результаті негативних реакцій інших людей (рідних, близьких, знайомих).

Якщо у вас є така необхідність і Ви маєте намір отримати безкоштовну психологічну допомогу, тоді звертайтеся до нас  м. Івано-Франківськ,  вул.Січових Стрільців, 15 Деталі шукайте на сторінці КОНТАКТИ.

Рекомендації для самодопомоги.

  • Постарайтеся більше  спілкуватися – з близькими,  друзями, родичами, людьми, які Вас розуміють. Розповідайте про свої емоції та почуття, які переживаєте, обов»язково проговорюйте, що ви відчуваєте.
  • Не відмовляйтесь від допомоги, навіть якщо Вам здається, що Вас не розуміють;
  • Якщо Вам важко говорити, спробуйте записати на папері  свої думки та почуття;
  • Займіться щоденними справами, фізичною працею – це допоможе Вам відволіктися;
  • Більше часу приділяйте сім»ї, дітям. Не замикайтеся в собі.
  • Допомагайте іншим.
  • Зверніться до ПСИХОЛОГА , АБО ПСИХОТЕРАПЕВТА ,  ЗА БЕЗКОШТОВНОЮ ПСИХОЛОГІЧНОЮ ДОПОМОГОЮ, ЯКЩО ВИ СТРАЖДАЄТЕ  ТЕЛЕФОНУЙТЕ НАМ (0962336651, 0957186957).          

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Enter Captcha Here : *

Reload Image