Публікації

Про ефективність сімейного консультування.

 Світ сім’ї являє собою безумовну цінність.

На певному етапі сімейного життя кожна сім’я зустрічається з труднощами. Сімейна консультація допомагає усвідомити справжні причини виникнення непорозумінь у спілкуванні із Вашим партнером. Інколи це чи не єдиний шанс зберегти Вашу сім’ю, або покращити взаємовідносини чи налагодити більш гармонійні стосунки.

      Консультація сімейного психолога – це неупереджений погляд спеціаліста на Ваші стосунки.

      Звичайно бувають випадки, коли з якихось причин відносини врятувати вже не можливо. Але і в такому випадку потрібна допомога психолога чи психотерапевта, оскільки невдачі на особистому фронті в минулому, можуть проявлятися в процесі побудови стосунків вже із новим партнером. Якщо своєчасно не розібратися в собі, не провести певну внутрішню роботу над своїми недоліками і недоопрацюваннями, є висока ймовірність того, що і наступні відносини можуть не скластися. Тому при виникненні труднощів у взаєминах слід звертатися за допомогою. Але дуже важливо, щоб сім’я  приходила на консультацію в повному складі. Робота з сім’єю в парі особливо доречна тоді, коли в сім’ї спостерігаються симптом психологічного неблагополуччя дитини.

Сімейне консультування проводиться у різних формах:

  • Перша консультація у форматі трьох (консультант + подружня пара).

На першій зустрічі ми обговорюємо загальні тенденції Ваших відносин, основні проблеми і труднощі в них. При цьому Ви отримуєте детальне пояснення про основні причини їхнього виникнення.

  • Друга і третя консультації відбуваються окремо із кожним партнером.

Як правило, після спільної консультації ми пропонуємо кожному із партнерів прийти на індивідуальну зустріч. Інколи в присутності чоловіка, чи жінки не завжди зручно обговорювати особисті внутрішні проблеми, озвучувати певні деталі власного життя і т.д. При цьому такий варіант не є обов’язковим і пропонується на Ваш вибір.

  • Наступну консультацію проводиться знову в парі.
  • Ще однією з форм роботи в нашій практиці є консультування у форматі чотирьох два консультанти + подружня пара. Ефективність такого формату роботи підтверджена і виправдовує себе.  Звертатися до сімейного психолога потрібно парою, або може прийти один з подружжя? Наприклад, в сім’ї є якісь конфлікти, але другий чи то чоловік, чи то дружина  не хоче визнавати, що щось йде не так і відмовляється відвідати консультацію. Чи ефективна буде така сімейна консультація з одним членом сім’ї? Можливо ефективна, але результат односторонній.

      Спільне сімейне консультування породжує відкритість, яка допомагає кожному члену сім’ї висловити все, що в нього на думці, і висловити свої справжні почуття. Це перший крок до прояснення проблеми, крок до себе самого і до іншої людини.

      Природно, ефективність від відвідування психолога, якщо партнери приходять удвох, вище, аніж коли звертається хтось один. Хоча це зовсім не означає, що не варто цього робити, якщо, припустимо, хтось із подружжя проти.

      Консультування подружньої пари має відповідати принципу гуманного ставлення до кожного члена сім’ї вцілому і віри в її сили; не переробка, а кваліфікована допомога і підтримка природного розвитку.

      Наші консультанти поважають автономність сімейної діади, яка звертається за допомогою, її права на вільний вибір свого шляху. Консультування ефективне тільки тоді, коли воно сприяє підтриманню, збереженню і позитивному розвитку сім’ї, як цілісної системи.

      Для кожного подружжя ми використовуємо індивідуальний підхід, спираючись при цьому на ресурси розвитку, які реально є в сім’ї,  опираючись на позитивні можливості розвитку сім’ї при цьому не нав’язуємо подружжю власний досвід.

      Психолог може підтримати Вас в період подолання “розривів життя”, допомогти подолати типове для кризових періодів відчуження від себе і світу, створити умови для виявлення внутрішніх ресурсів, що дозволяють “стати автором і творцем свого життя” і знайти велику гнучкість у ваших  відносинах.        

      Якщо Ви приходите на консультацію вдвох це подвоює ефективність Вашої роботи. Якщо Ваш партнер не бажає звертатись до психолога, а Ви хочете змін у Ваших стосунках Ви можете працювати самі, тому що для Вас це можливість змінити своє ставлення до партнера, змінити  стратегії поведінки в стосунках. І є така закономірність, коли Ви самі почнете змінюватись, почне мінятись і Ваш партнер.

      В жодному випадку не позбавляйте себе можливості бути щасливою людиною і щасливим партнером.

З любов”ю до Вашої сім”ї психолог ЦПД”Щаслива сім”я” Оксана Крутоголова.

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Enter Captcha Here : *

Reload Image